RESEPI DAGING MASAK ASAM PEDAS
BAHAN-BAHAN MENTAH :-
- DAGING LEMBU – ANGGARAN 1 KILO ( DIPOTONG DADU, DIBASUH & DITOSKAN )
- TERUNG BULAT @ TERUNG PANJANG – 3 @ 4 BIJI ( TERPULANG KALAU HENDAK LETAK LEBIH )
BAHAN-BAHAN YANG DIKISAR :-
- BAWANG MERAH – 2 @ 3 BIJI
- BAWANG PUTIH – 2 @ 3 BIJI
- HALIA – SEINCI
- KUNYIT HIDUP – 1 INCI
- JINTAN MANIS – 1 SUDU
- KETUMBAR – 1 SUDU
BAHAN-BAHAN MENUMIS :-
- MINYAK MASAK
- AIR – IKUT KEPERLUAN
- GARAM – SECUKUP RASA
- PENAMBAH RASA – SECUKUR RASA
- SERBUK LADA HITAM – 1 SUDU KECIL
- DAUN LIMAU PURUT – 3 @ 4 HELAI ( DIBASUH )
- AIR ASAM JAWA – TAMBAH IKUT KEPERLUAN
- HALBA – ANGGARAN 1 SUDU
CARA-CARA
- PANASKAN KUALI DENGAN MINYAK, MASUKKAN HALBA, TUMIS BAHAN YANG TELAH DIKISAR SEKALI. TUMIS SAMPAI NAIK BAU. MASUKKAN DAUN LIMAU PURUT SERTA SERBUK LADA HITAM.
- MASUKKAN GARAM ( UNTUK CEPAT GARINGKAN LADA ), MASUKKAN SECUKUP RASA – MASUKKAN DAGING DAN AIR – BIAR SAMPAI DAGING EMPUK.
- MASUKKAN AIR ASAM JAWA DAN TERUK – BIAR TERUNG MASAK SEKEJAP – RASA KALAU KURANG GARAM ATAU PERASA.
- MASAK SEHINGGA DAGING EMPUK – BOLEH MAKAN BERSAMA NASI ATAU ROTI – KALAU NAK MAKAN BEGITU SAJA PON BOLEH JUGAK.