mcmc
Makanan

DAGING MASAK ASAM PEDAS

 

RESEPI DAGING MASAK ASAM PEDAS

 

BAHAN-BAHAN MENTAH :-

  • DAGING LEMBU – ANGGARAN 1 KILO ( DIPOTONG DADU, DIBASUH & DITOSKAN )
  • TERUNG BULAT @ TERUNG PANJANG – 3 @ 4 BIJI ( TERPULANG KALAU HENDAK LETAK LEBIH )

 

BAHAN-BAHAN YANG DIKISAR :-

  • BAWANG MERAH – 2 @ 3 BIJI
  • BAWANG PUTIH – 2 @ 3 BIJI
  • HALIA – SEINCI
  • KUNYIT HIDUP – 1 INCI
  • JINTAN MANIS – 1 SUDU
  • KETUMBAR – 1 SUDU

 

BAHAN-BAHAN MENUMIS :-

  • MINYAK MASAK
  • AIR – IKUT KEPERLUAN
  • GARAM – SECUKUP RASA
  • PENAMBAH RASA – SECUKUR RASA
  • SERBUK LADA HITAM – 1 SUDU KECIL
  • DAUN LIMAU PURUT – 3 @ 4 HELAI ( DIBASUH )
  • AIR ASAM JAWA – TAMBAH IKUT KEPERLUAN 
  • HALBA – ANGGARAN 1 SUDU

 

CARA-CARA

  • PANASKAN KUALI DENGAN MINYAK, MASUKKAN HALBA, TUMIS BAHAN YANG TELAH DIKISAR SEKALI. TUMIS SAMPAI NAIK BAU. MASUKKAN DAUN LIMAU PURUT SERTA SERBUK LADA HITAM.
  • MASUKKAN GARAM ( UNTUK CEPAT GARINGKAN LADA ), MASUKKAN SECUKUP RASA – MASUKKAN DAGING DAN AIR – BIAR SAMPAI DAGING EMPUK.
  • MASUKKAN AIR ASAM JAWA DAN TERUK – BIAR TERUNG MASAK SEKEJAP – RASA KALAU KURANG GARAM ATAU PERASA.
  • MASAK SEHINGGA DAGING EMPUK – BOLEH MAKAN BERSAMA NASI ATAU ROTI – KALAU NAK MAKAN BEGITU SAJA PON BOLEH JUGAK.